
Spierpijn: Eerste hulp bij pijnlijke spieren
Deel
Heb je keihard gewerkt in de sportschool? Of ben je net verhuisd? De kans is groot dat je daarna nog dagenlang spierpijn hebt. Wij vertellen je alles wat je moet weten over spierpijn.
Wat is spierpijn?
Heb je de afgelopen week veel gesport, een zware tas getild of een lange wandeling gemaakt? Dan heb je misschien last van spierpijn. Spierpijn dient om de spieren te beschermen tegen overbelasting. Dit is meestal ook de oorzaak van spierpijn. Als je je spieren overbelast, raken ze beschadigd. Tijdens het herstel van je spieren ontstaat er een milde ontstekingsreactie. Dit geeft het herkenbare pijnlijke, verkrampte of stijve gevoel. Spierpijn verdwijnt vaak vanzelf binnen enkele dagen.
Twijfelt u over de oorzaak van uw spierpijn? Of verdwijnen uw klachten niet binnen een paar dagen? Raadpleeg dan uw huisarts.
Is spierpijn nodig om spiermassa op te bouwen?
Je hoeft geen spierpijn te krijgen om spiermassa op te bouwen. Zeker als je regelmatig sport, heb je minder spierpijn en kweek je toch spieren. Omgekeerd zijn spierpijn niet altijd een indicatie van spiergroei. Als je bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd hebt gehad waar je lichaam niet aan gewend is, kun je ook veel spierpijn hebben zonder dat je spiermassa hebt opgebouwd. Je lichaam heeft ook een beperkt herstelvermogen. Als je je te veel inspant, kan het herstel langer duren en kun je zelfs meer afbreken dan je opbouwt. Gelukkig zal dit bij de gemiddelde sporter niet zo snel gebeuren.
Hoe ontstaat spierpijn?
Of u nu spierpijn heeft in uw benen, armen, rug of buik: spierpijn kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder hebben we de drie meest voorkomende voor u op een rijtje gezet:
- Overbelasting
- Griep
- Geneesmiddelen
Overbelasting
De meest voorkomende oorzaak van spierpijn is overbelasting. Deze spierpijn ontstaat vaak na het sporten. Heb je bijvoorbeeld langer hardgelopen dan je normaal doet en heb je nu last van spierpijn in je benen? Dan komt dit waarschijnlijk door overbelasting van je beenspieren. Je kunt je spieren overbelasten door te sporten, maar ook door andere vormen van (zware) fysieke inspanning. Denk bijvoorbeeld aan klussen, tuinieren of verhuizen. Spierpijn kan ook het gevolg zijn van een kneuzing of breuk. Binnen de wetenschappelijke literatuur wordt er onderscheid gemaakt tussen drie vormen van spierpijn door overbelasting: acute spierpijn, spierpijn door een kneuzing of scheur en uitgestelde spierpijn. De duur van de overbelasting van je spieren verschilt per vorm:
Acute spierpijn
Acute spierpijn is de spierpijn die je direct voelt als je aan het sporten bent. Je kunt het zien als wanneer je benen zuur worden . Het is belangrijk om niet te diep in de verzuring te trainen. Dit is vaak een teken dat je te hard traint. Heb je last van acute spierpijn bij het sporten? Deze spierpijn verdwijnt meestal na een paar dagen.
Spierpijn door een blauwe plek of scheur
Dit is het gevolg van een blauwe plek of een scheur. Zeker bij dit soort spierpijn is het belangrijk om te stoppen met sporten en rust te nemen. Als u veel last heeft van spierpijn en deze pijn blijft aanhouden, is het raadzaam om contact op te nemen met een fysiotherapeut of uw huisarts.
Vertraagde spierpijn
De derde variant is vertraagde spierpijn. De vertraagde spierpijn duurt ongeveer een paar dagen en kan tot een week aanhouden. Vertraagde spierpijn wordt meestal pas na 24 uur opgemerkt. De hevigste pijn volgt na ongeveer 48 uur.
Griep
Spierpijn is een veelvoorkomend en kenmerkend symptoom van de griep . In dat geval wordt spierpijn veroorzaakt door een ophoping van afvalstoffen in uw spieren die uw lichaam niet goed kan verwijderen.
Geneesmiddelen
Het gebruik van bepaalde medicijnen kan spierpijn veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn medicijnen tegen een hoog cholesterol en medicijnen tegen een hoge bloeddruk.
Is spierpijn goed of slecht?
Hevige spierpijn na het sporten geeft je het gevoel dat je een goede workout hebt gehad. No pain, no gain. Toch? Dat is niet helemaal waar. Ook als je milde spierpijn hebt, kun je een effectieve workout hebben gehad. Bovendien: als je zoveel spierpijn hebt dat je de dagen erna niet meer kunt sporten, dan komt dat je sportresultaten niet ten goede. Het is veel belangrijker om elke dag of om de dag te sporten, dan om je lichaam één keer per week helemaal uit te putten. Veel spierpijn is dus geen succesindicator voor je sportresultaten!
Kun je sporten als je spierpijn hebt?
Het antwoord op deze vraag is ja en nee. Als je spierpijn hebt, is het belangrijk dat je je spieren de kans geeft om te herstellen door rust te nemen. Het is daarom niet verstandig om dezelfde spiergroep meerdere dagen achter elkaar te belasten. Heb je bijvoorbeeld vaak last van na hurken de volgende dag nauwelijks kunt lopen door spierpijn in je benen? Dan is dat een teken dat je de spieren misschien te veel hebt belast en misschien zelfs hebt overbelast. Over het algemeen zou je na twee tot drie dagen weer op normaal niveau moeten kunnen trainen en minstens zo sterk moeten zijn als de vorige keer. Het kan zijn dat je op een gegeven moment minder kracht hebt, bijvoorbeeld door een slechte nachtrust .
Wat als je gaat sporten en last hebt van spierpijn die pas later optreedt?
Een keer sporten met wat spierpijn is niet erg, maar het is onverstandig om dit elke week te doen. Als dit te vaak gebeurt, neemt de spierschade toe, wat kan leiden tot overbelasting en geen trainingsvoortgang.
Wat als ik ga sporten als ik pijn in mijn linkerspier heb?
Een keer sporten met wat spierpijn is niet erg, maar het is onverstandig om dit elke week te doen. Als dit te vaak gebeurt, neemt de spierschade toe, wat kan leiden tot overbelasting en geen trainingsvoortgang.
Nog steeds aan het sporten en last van spierpijn?
Wil je toch sporten met spierpijn? Kies dan voor een lichte (cardio) workout, zoals wandelen , zwemmen, fietsen of rustig hardlopen . Dit stimuleert de bloedsomloop. Vermijd intensieve oefeningen en zware gewichten. Sporten met spierpijn is zeker mogelijk, maar maak het niet te intensief!
Spierpijn door een kneuzing of breuk? Ga dan niet sporten!
Bij een kneuzing of een spierscheur is het belangrijk om direct te stoppen met sporten en bij aanhoudende pijn contact op te nemen met een fysiotherapeut of uw huisarts. Ga dus niet sporten met spierpijn als u vermoedt dat dit door een kneuzing of breuk komt om verdere schade te voorkomen!